nlenfr
Verzend via FacebookVerzend via Google PlusVerzend via Twitter

WijnEnKaasGewoon kaas heeft een beperkt assortiment wijnen, maar alle van een zeer goede kwaliteit en die uitstekend passen bij de kazen en worstsoorten die in de winkel aanwezig zijn, of om in de kaasfondue toe te voegen. Ook kunt u in onze lunchroom een kaasplankje of patéplankje nuttigen met een heerlijk glaasje wijn.

Wat is wijn?

Wijn is een drank die ontstaat na het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiden noemt men vinificatie. Er zijn verschillende soorten wijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijn zoals bijvoorbeeld Champagne en Lambrusco. In chemische zin bestaat wijn uit water, suikers, alcohol, resveratrol, quercetine, tannine, koolzuurgas (in mousserende wijnsoorten), hars (in retsina) en andere kleinere stoffen.
Er zijn ook met wijnalcohol versterkte wijnen, zoals Madeira, Port en Sherry. Soms worden er ook kruiden aan toegevoegd zoals bij Vermout.

Volgens een Frans decreet uit 1907 moet wijn uit het sap van verse of gedroogde druiven bereid worden. Wanneer men het sap van andere vruchten dan druiven laat vergisten, heet het product vruchtenwijn.

Waarom passen wijn en kaas zo goed bij elkaar?

Het aloude idee is dat bij kaas rode wijn hoort. Maar er zijn duizenden soorten kaas. En duizenden soorten wijn. In de praktijk blijkt dat in het merendeel van de gevallen je juist met witte wijn beter af bent. Maar zelfs dat is nog te kort door de wijnspijsbocht. De kunst is wijnen en kazen bij elkaar te vinden die niet alleen heerlijk samen smaken, maar elkaar versterken. Je weet wel: 1+1=3.

Er zijn enkele klassieke wijnkaascombinaties. Münster met gewurztraminer of belegen Goudse met Bordeaux. Die werken altijd. Hoewel ie niet altijd opgaat is een handige tip ook: combineer kaas en wijn uit dezelfde streek. Op één of andere manier vinden producten die in dezelfde omgeving wonen elkaar nogal lekker. In Frankrijk weten ze niet beter. En wat een keuze heb je daar! Elke regio zijn specialiteit.

Neem bijvoorbeeld Brie. Dat is een kaas met veel smaak die een romig laagje in je mond achterlaat. Filmend, noemen we dat. Gauw vergeten. Daar moet een wijn bij die daar tegenop kan. Die een beetje dat zelfde gevoel geeft. Een volle, ronde chardonnay bijvoorbeeld. En juist niet een knisperfrisse witte wijn met relatief veel zuren zoals sauvignon blanc. Die combineert wel weer heel goed met het zuivelzure van sommige zachtere geitenkazen. Port met blauwschimmelkaas is volgens de overlevering een geslaagd huwelijk, denk aan de Stilton met de omgekeerde fles erin die iedere kerst ineens weer overal opduikt. Toch blijken zoete, witte dessertwijnen het beter te doen met dat soort heftige kazen en port juist weer bij Hollandse kaas. Je merkt, zoek de overeenkomsten. Romig bij romig, fris bij fris, heftig bij heftig. Zo kom je weer een eind verder. Wij vertellen u er graag meer over en helpen u bij uw keuze.