nlenfr
Verzend via FacebookVerzend via Google PlusVerzend via Twitter

Kaassoorten zijn er in overvloed. Van heel bekend tot onbekend. Gewoon Kaas probeert ook juist de onbekende soorten aan u te presenteren, maar ook de bekende(re) soorten komen aan bod. We laten u een kleine selectie zien en vertellen er wat nader over.

kaassoortenEen overzicht van bekende kaassoorten:

 • Appenzeller (Zwitserse kaas)
 • Brie (Franse kaas)
 • Camembert (Franse kaas)
 • Cheddar (Britse kaas)
 • Emmentaler (Zwitserse kaas)
 • Feta (Griekse kaas)
 • Gorgonzola (Italiaanse kaas)
 • Gruyère (Zwitserse kaas)
 • Manchego (Spaanse kaas)
 • Mascarpone (Italiaanse kaas)
 • Mozzarella (Italiaanse kaas)
 • Parmezaanse kaas / parmigiano reggiano (Italiaanse kaas)
 • Raclette (Zwitserse kaas)
 • Roquefort (Franse kaas)
 • Stilton (Engelse kaas)

Algemeen

Toch even opletten!
Kaassoorten, die van rauwe (niet gepasteuriseerde) melk worden gemaakt, kunnen de listeria-bacterie bevatten. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor brie, camembert en roquefort. Het is geen groot risico, want de meeste in Nederland verkochte kazen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerde melk.
Maar toch, op de verpakking van sommige geïmporteerde kaassoorten staat de aanduiding ‘au lait cru’ (rauwe melk). Die kunt u als zwangere beter overslaan. De listeria-bacterie is nauwelijks gevaarlijk voor volwassenen, maar kan dat wel zijn voor een ongeboren baby.

Hollandse kazen

Hollandse kazen zijn er in vele soorten en maten. Ook die behoren tot ons assortiment. Nietemin willen we een paar bijzondere kazen naar het voetlicht halen omdat ze het meer dan waard zijn op geproefd te worden.

Bestfriends lightOld Friends is een specifieke kaas en de enige in zijn soort. Deze oude kaas is romig en lekker pittig van smaak en daarom een echte delicatesse.
Best Friends is een specifieke kaas en de enige in zijn soort. Deze oude kaas is romig en lekker belegen van smaak en daarom een echte delicatesse

We hebben ze ook in 30+ Jong / belegen / pikant


Boeren Stolwijker

Stolwijker is een boerenkaas. De echte Stolwijker kaas heeft niets te maken met de moderne fabrieksvarianten. Echte Stolwijker wordt slechts nog sporadisch gemaakt en is een van de beste kazen van Nederland. Een jonge Stolwijker boerenkaas weegt ongeveer tussen de 18 en 25 kg en is de trots van elke kaasdetallist die Stolwijkers verkoopt. Vanzelfsprekend wordt de echte Stolwijker van rauwe volle melk gemaakt en smaakt voller, zoeter en rijker dan de fabrieksvarianten. Wij hebben de stolwijker: jong belegen / belegen / extra belegen en oud.

Goudse kaas is een van de bekendste en meest gegeten kaas soorten. Een Goudse kaas heeft de vorm van een wiel, weegt tussen de 1 en de 16 kg en heeft een vetgehalte van minstens 48% (gewoonlijk rond de 51%). Dit vetgehalte is de hoeveelheid vet op basis van de totale droge stof (exclusief water/vocht). Het werkelijke vetgehalte bedraagt 32% vet op basis van het gewicht (inclusief water/vocht).

De soort dankt de naam Goudse kaas aan het feit dat hij al eeuwenlang in Gouda wordt verhandeld. De kaasmarkt in Gouda wordt tegenwoordig alleen nog bij wijze van toeristenattractie eenmaal per week gehouden in de zomermaanden. Goudse kaas wordt ook in het buitenland onder deze naam gemaakt want soortnaam en vorm zijn niet beschermd. De geografische aanduiding "Gouda Holland" is sinds oktober 2010 volgens een besluit van de Europese Commissie een beschermde aanduiding. Kaas met deze vermelding mag alleen Nederland als oorsprong hebben en dient gemaakt te zijn van Nederlandse koemelk. Goudse kazen worden massaal in kaasfabrieken vervaardigd.

Goudse kaas hebben wij in: Jong / Jong belegen / belegen / extra belegen / oud / overjarige brokkelkaas / Jonge leidse / belegen leidse / oude leidse / kanter/ kruidnagel diverse kruiden kazen.

Maasdammer kaas is een heerlijke Hollandse gatenkaas. De grote gaten in de kaas zijn ontstaan door een speciale bereiding en een afwijkend rijpingsproces.
Door de vorming van deze luchtbellen komen er smaakstoffen in de kaas vrij die normaliter niet ontstaan tijdens het rijpingsproces. De smaak is zoet en nootachtig

Dartelaar geitDartelaar geitenkaas
Maximaal 9 weken oud, romig met een zachte en zoete smaak.
Gepasteuriseerd en biologisch.

 

VleitegeitVleitegeit geitenkaas
Vertroeteld gedurende een rijping van 20 – 28 weken.
Heerlijk uit het vuistje.... daar geniet je echt van! Gepasteuriseerd en biologisch.

 

SikkepitSikkepit geitenkaas
Deze kaas heeft 10 – 12 maanden in alle rust voor u liggen rijpen. Na al die maanden nog steeds met een zoetje in de smaak,
zeer bijzonder, maar toch toegankelijk gepasteuriseerd en biologisch.

 

Dan hebben wij nog een rij kazen uit Woerden afkomstig zoals:

Blauwaderkazen

Bleu d'Auvergnealt
Deze heerlijke blauwaderkaas met zijn aromatische pikante smaak komt uit de bergen van het Centraal Massief. Tijdens de eerste rijping worden de kazen met lange naalden doorstoken. In deze luchtkanalen ontwikkelen zich dan de blauwe aderen. De smaak is vol pikant. rauw melks


Blue Stilton

De Blue Stilton behoort tot een van de bekendste Engelse kaassoorten. Hij werd al in de 17e eeuw in de plaats Leicestershire gemaakt. De kaas heeft een rijpingstijd van 5 maanden nodig om voldoende blauw te worden. Het zuivel is deels fluwelig, deels vlokkerig en heeft een volle, pikante smaak. De bijnaam van deze kaas is ìDe Koning van de Engelse kazen.

alt

FOURME d'AMBERT
Een heerlijke blauwaderkaas die zijn naam dankt aan het stadje Ambert in het bergmassief van de Puy-de-Dome in de Franse Auvergne. Fourme betekent trommel en de kaas heet zo omdat hij trommelvorming is. Hij wordt al sinds de 7e eeuw gemaakt. Na 2 maanden rijpen is de kaas voldoende dooraderd. Het ivoorkleurige zuivel is smedig en heeft een heerlijke fruitige en pikant-aromatische smaak.

St. AGUR
Deze bijzondere blauwaderkaas uit Frankrijk heeft een zacht romige milde smaak. Hij valt op tussen de andere blauwaderkazen door zijn aparte vorm en zachte smaak. St. Augur hebben wij gepasturiceerd.

 

Fourme au mary.

altGedrenkt in Maury, ietwat zoete en fruitige smaak, de kaas is afkomstig uit belgie en is rauw melks.

 

 

 

gorgonzola Dolce mild

altDeze halfharde blauwaderkaas heeft een gewassen korst en een licht zuivel met flink wat groen-blauwe aders. De textuur is romig.
Gorgonzola wordt gemaakt van koemelk en is uitstekend te gebruiken in diverse gerechten.

  
Gorgonzola Mascarpone

Een romige, pittige Italiaanse kaas die is opgebouwd uit afwisselende laagjes pikante Gorgonzola en verse Mascarpone

Gorgonzolaalt

De Gorgonzola stamt uit een ver verleden, uit de periode tussen de 11e en de 13e eeuw. Toen al werd hij in Gorgonzola, een dorpje 19 km van Milaan gemaakt. De wrongel van de avondmelk en die van de ochtendmelk van de koeien werden gemengd, waardoor een nieuw soort kaas ontstond. De Gorgonzola is compact van structuur, heeft een glad zuivel, is smeerbaar en heeft groene/blauwe aderen.

Magor
Magor is een combinatie van Mascarpone, een verse Italiaanse roomkaas, en Gorgonzola, een Italiaanse blauwaderkaas. Vandaar ook de naam Ma (van mascarpone) gor (van Gorgonzola). De smaak is zacht, ietwat rinsig en mild pikant. In onze winkels wordt deze kaas verkocht onder de naam Duetto v/h Huis.
 
Roche Baronalt
Roche Baron is een blauwaderkaas met een eetbare witgrijze korst, afkomstig uit Monts du Velay ñ Auvergne. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. De korst, die gewoon gegeten kan worden, wordt ingewreven met as, wat een speciaal aroma geeft aan de kaas en aan de korst. De smaak heeft het karakter van de blauwschimmel, maar is toch mild en toegankelijk.

Tip: In een salade of op de kaasplank is Roche Baron een heerlijke kaas. Ook heerlijk na de maaltijd met witte druiven, wat noten en een glas dessertwijn.


Roquefortalt
De Roquefort is een der aller oudste Franse kazen en wordt bereid van schapenmelk. De Roquefort mag alleen Roquefort heten als hij gerijpt is in de grotten van de Berg Combalou in het plaatsje Roquefort sur Soulzon. De Roquefort onderscheidt zich van andere blauwaderkazen door zijn aparte, heel pikante en ietwat ziltige smaak. Voor de liefhebber een waar genot. De beginnende kaaseter moet wel een beetje oppassen. Roquefort is een zeer stevige kaas.


alt Roquefort Papillon Noir
Roquefort Papillon Noir wordt ook gemaakt van rauwe schapenmelk door de fabrikant Papillon. Er zijn in totaal 7 fabriekanten die Roquefort mogen maken en zijn allen gevestigd in Roquefort-sur-Souzon in het Centraal Massief. De trommelvormige kaas weegt 2,5 kg en heeft vrijwel geen korst. De kaas is sneeuwwit en bedekt met een gelijkmatig patroon van blauwgroene aders. Hij is stevig, glad en bijna smeerbaar. De geur is melkachtig met noten en fruitige rozijnen. De smaak is zilt met een subtiele complexiteit en een pittige nasmaak.

Witte kazen

Brie de Meaux

Brie de meaux

De Brie de Meaux en de Brie de Melun zijn de enige twee brie-soorten die ook een AOC-keurmerk hebben, een appelation d'origine controlée, wat inhoudt dat strikt gereglementeerd is welke melk, uit welk gebied gebruikt mag worden voor de kaas, en daarnaast hoe de kaas geproduceerd moet worden, hoe en hoe lang de kaas moet rijpen. Brie de Meaux is een rauw melkse witschimmel.

 

Camembert Calvados Affinee 

Cam calvados klein

Zowel AF! Camembert als Calvados zijn op zichzelf staande delicatessen. Voeg de twee samen en er ontstaat een kaas met een uniek karakter! Dit karakter ontleent deze kaas uit de combinatie vanuit verse volle melk bereidde Camembert en de rijping in Calvados. Tijdens de traditionele rijping wordt de AF! Camembert gedurende 15 dagen in de Calvados gerijpt. Diegene die wel eens in Normandie is geweest weet dat deze streek o.a. bekend staat om deze regionale specialiteit. De kaas heeft een uitgesproken eigenzinnig karakter waarin alle elementen weer zijn terug te vinden. Pas wel op, want dit is eten en drinken tegelijk.

Brie Roitelet 60 %

Brie Roitelet

Uitgelekt tot licht geperst wrongel. Rijpingstijd tussen 2 & 6 weken, zacht soepel zuivel romig van smaak met eetbare korst. 

 

 

 

Boeren Camembert Gaslonde 250g

alt

de meest gekende Normandische zachte kaas is wel de Camembert, één van de meest geëxporteerde Franse kazen. In "doosvorm" gefabriceerd, zijn   aroma en smaak van de Camembert in heel de wereld een begrip geworden. Het is ook één van de meest nagebootste kazen. 20 % Van de kaasproductie  is Camembert. Dikwijls wordt Marie Harel aangehaald als "uitvindster" van de Camembert, dit in 1791. Nochtans was deze kaas reeds honderd jaar vroeger bekend. Zij heeft als verdienste dat ze er als eerste een gelijkmatige witte schimmellaag op aanbracht. Deze thans nog gebruikte schimmel is de" Penicillium Candidum". Totaal geïndustrialiseerd is er geen echte boeren  Camembert meer. De typische ronde doosjes bevatten kaasjes van 200 tot 300 g kaas met 50% vet.Boeren Camembert Gaslonde is een rauw melkse witschimmel.

Pont l'Eveque Lanquetot

 pont leveque langetot

Pont l'Eveque Lanquetot is een gewassen kostkaas met het AOC Keurmerk. De kaas heeft een vierkante vorm en heeft een zacht zuivel. Als de kaas volledig gerijpt krijgt hij een half vloeibare consistentie. 

 

 

 

Geitenkazen

 

Florette

alt

Omdat de smaak van geitenkaas vaak net niet tot zijn recht kwam, heeft de producent Affinois besloten om aan dit product wat room toe te voegen. Hierdoor is de smaak lichtromig fris. De korst is wit en naarmate de rijping vordert wordt het zuivel steeds romiger.

 

Tomme de Chevre

tommeDeze geitenkaas wordt in het ProvenÁaalse dorpje Puimichel in Zuidoost Frankrijk gemaakt. Deze kaas heeft een milde maar complexe smaak. De rijping van de kaas duurt drie weken, waarbij de kaas tweemaal per week in pekel wordt gewassen. Zo ontstaat er een gewassen, vochtige, rode korst.

 

Harde kazen

 

Passendale

alt

Passendale is een bekende Vlaamse fabriekskaas van koemelk in een ronde mik- (brood)vorm. De korst is bruingeel en vaak licht beschimmeld. De Passendale is vrij zacht van smaak, fris in de aanzet en boterig in de finale. Gebaseerd op een oud monnikenrecept, maar door de moderne marketeers behoorlijk onder handen genomen


Emmentaler Zwitsers

De Emmentaler is door zijn uiterlijk en omvang een van de bekendste kazen. De smaak is nootachtig zoet. Het zuivel is stevig tot hard en heeft grote gaten, die worden veroorzaakt door de toevoeging van bacteriÎn, die zich tijdens de rijping in warme vochtige kelders kunnen ontwikkelen. Tip: de Emmentaler is samen met de GruyËre de basis voor een heerlijke kaasfondue.

Manchego Curado

alt

Deze bekende Spaanse schapenkaas is ambachtelijk gemaakt uit rauwe melk en heeft 12 maanden onder de grond gerijpt. Het zuivel is halfhard en de smaak zeer uitgesproken.

 

Gruyere

alt

Al sinds 1115 wordt in het kanton Freiburg, volgens een onveranderd recept deze beroemde kaas met zijn fijn en perfect aroma geproduceerd. In deze streek is de vakkennis van de meester-kaasmakers en affineurs even echt als de eersteklas rauwe melk van koeien die in de zomer gevoederd worden met gras en in de winter met hooi.Er is ongeveer 400 liter verse melk nodig om een wiel van 35 kg te produceren. De wielen worden tijdens het rijpen geregeld gedraaid en geborsteld met water en zout. Door het vocht gaat de kaas van buiten naar binnen rijpen, naargelang de korst zich ontwikkelt.

 

Rode korstkazen

 

Morbier

alt

Een Morbier kenmerkt zich door de binnenkant: hier vindt men een dun laagje as horizontaal door het zuivel lopen. Verklaringen zijn ten eerste dat de koeien vroeger twee maal per dag gemolken werden en dat de eerste melking, ter bescherming tegen insecten, afgedekt werd met een laagje as, waarna aan het einde van de dag de tweede melking erboven op kwam. En ten tweede dat de vroegere echte Morbier boeren het aslaagje gebruikten om de namakers te ontmaskeren. Na twee maanden rijpen wordt de kaas met zout water gewassen. De smaak is vol en fruitig.

Munster Ermitage

alt

Deze gewassen korstkaas gemaakt van rauwe melk wordt meestal als dessertkaas gegeten. Met zijn smedige zuivel en volle geur heeft de Wijnendale een volle pikante smaak met een romig, licht bitterzure nasmaak. Vroeger was de kaas alleen in de wintermaanden verkrijgbaar, maar tegenwoordig het hele jaar door.


Brugse Blomme
 

altGewassen korstkaas gepaturiseerd. Droge stof gehalte ± 50% - Uitgelekt, licht geperst wrongel gewassen met zoutoplossing - Rijpt in vochtige, ietwat warme ruimtes - Zacht smeuïg zuivel, oranje tot roodachtige korst - Korst eetbaar, afhankelijk van uitvoering en persoonlijke smaak

 

Zachte kazen

 

Feta

alt

De feta wordt oorspronkelijk gemaakt in Griekenland, van schapenmelk. Maar de behoefte is zo groot, dat er tegenwoordig ook in andere landen feta wordt gemaakt, o.a. in Nederland, BelgiÎ en Denemarken, waar deze kaas wordt bereid van koemelk. De smaak is heerlijk vol, rins, pikant en nogal zout.


 Mascarpone
alt

Deze Italiaanse specialiteit is eigenlijk geen kaas, omdat er geen zuursel of stremsel is gebruikt bij de bereiding. De room wordt vermengd met citroensap of citroenzuur en in kaasdoek opgehangen, zodat het vocht eruit loopt. Vroeger werd mascarpone vers in de winkel gemaakt en direct vanuit de zak van kaasdoek verkocht. Nu wordt hij meestal gemaakt in een centrifuge in de fabriek en verpakt in gesloten kartonnetjes. Mascarpone is zacht, smeerbaar en romig van smaak en textuur. Er mogen geen klontjes in zitten. Hij past zowel in zoete als in hartige gerechten.

Meikaas

Een verse zachte kaas, romig en mild van smaak. Goed te gebruiken in diverse gerechten, op een toastje of op de boterham.